Örökzöldek

Örökzöldek
5 (100%) 3 szavazat

Örökzöldek

örökzöldek
örökzöldek

Az egyes levelek élettartama az örökzöldekben néhány hónaptól (a levélváltás folyamatos, a növény állandóan új leveleket növeszt és lehullajtja a régieket) több évtizedig (30 évnél is több a simatűjű szálkásfenyő (Pinus longaeva) esetében) terjedhet.[1]

Különleges esetnek tekinthető a leplesmagvúak közé tartozó, Namíbia címerét is díszítő Welwitschia mirabilis, egy sivatagi növény, mely mindössze két levelet növeszt, ami a növény élete során folyamatosan nő és széttagozódik; a levél csúcsi része fokozatosan elhasználódik, így a levél szövetének élettartama kb. 20-40 évre tehető.

Igen sokféle örökzöld növényt ismerünk, közéjük tartozik a tűlevelűek nagy része, a cikászok, az esőerdőkben élő növények és az eukaliptuszok is.

Az örökzöldek és a lombhullató életforma előnyei

Virginiai tölgy (Quercus virginiana)télen

A lombhullató növények általában egy hideg vagy száraz évszakhoz alkalmazkodva hullajtják le az összes levelüket. Így a trópusi esőerdők növényzete nagyrészt örökzöld, leveleiket folyamatosan váltják az év folyamán ahogy azok elöregednek. Az időszakonként száraz éghajlatok növényei örökzöldek vagy lombhullatók is lehetnek. A meleg mérsékelt öv alatt is a legtöbb növény örökzöld. A hideg mérsékelt övben kevesebb növény örökzöld, az örökzöldek pedig elsősorban a fenyőalakúak közé tartoznak – a széles levelű növények közül kevés örökzöld tudja elviselni a dermesztő, −30 °C alatti hidegeket.

Olyan területeken, ahol a lombhullató életforma indokolt (például van hideg vagy száraz évszak), az örökzöld növények legtöbbször a tápanyagokban szegény talajhoz alkalmazkodnak. A lombhullató növények teljes lombváltásukkor sok tápanyagot vesztenek, amit a talajból kell pótolniuk. Ha a talajban kevés a tápanyag, az örökzöld életforma előnyösebb. Melegebb éghajlatokon egyes fenyő- ésciprusfélék rossz minőségű vagy bolygatott földeken nőnek.

A nem tűlevelű örökzöld fajokat is tartalmazó rododendron nemzetség számos örökzöld faja él erdőkben, de általában az erősen savanyú talajokat preferálja, ahol a tápanyagokat nehezebben felszívhatóak. A tajgákon túl hideg van ahhoz, hogy a szerves anyagok gyorsan lebomoljanak, így a talaj tápanyagai szintén nehezebben értékesíthetők a növények számára, megint csak az örökzöldeket helyezve előtérbe.

Mérsékelt éghajlaton az örökzöldek különböző módszereket fejlesztettek ki a túlélés érdekében; az örökzöld levelek és tűlevelek szén-nitrogén aránya nagyobb a lombhullatók leveleinél, így a talaj savasodását és alacsonyabb nitrogéntartalmát segítik elő. Ezek a körülmények kedvezőek az örökzöld növények számára, így még több örökzöld nő, még nehezebbé téve a nyárizöld növények számára a létet.