Borovi fenyő tulajdonságai

Borovi fenyő tulajdonságai
5 (100%) 6 szavazat

Borovi fenyő – Erdeifenyő

borovi fenyő
borovi fenyő

Az erdeifenyők (borovi fenyő)közül a legelterjedtebb a közönséges, vagy európai erdeifenyő (Pinus sylvestris.).

Egyike a legellenállóbb fenyő fajtáknak!

Jól tűri a szélsőséges éghajlati viszonyokat, így a Földközi-tengertől az északi sarkkörig, a Brit-szigetektől, Szibériáig mindenhol előfordul.

Sík területeken is megél, de megtalálhatjuk akár 2000 m magasságig!

Itthon a Dunántúl tájain őshonos. Tömeges elterjedése az Alföld fásítási programnak köszönhető.

A ‘ borovi ‘ nevet a faiparban használják. A borovi fenyő tulajdonságaiban, ellenálló-képességében és minőségében a luc- és a vörösfenyő között helyezkedik el. Fája viszonylag könnyű, mérsékelten kemény, de nehezebb és keményebb, mint a Luc és jegenyefenyőé! A fatestet jellemzi, hogy a geszt és a szíjács élesen elkülönül. Gesztje vörösbarna színű, szíjácsa keskeny, friss állapotban fehér, később sárgás. Az erdei – borovi – fenyő fájának minősége sokban függ a termőhelyi viszonyoktól! Könnyen megmunkálható viszont nagyon rosszul faragható. Gyantatartalma nehezíti a feldolgozását, viszont pont ezért, a legnépszerűbb talajtakaró mulcs a borovi fenyőkéreg!

Borovi fenyő felhasználás:

A borovi fenyő gyorsan és jól szárítható, nem vetemedik úgy, mint a lucfenyő!

Épületasztalos iparban használják tartóssága miatt, küszöb, ablakkeret, vakpadló készűl belőle. A bútoriparban is szívesen alkalmazzák, nem csak a faanyag miatt, hanem mert gyantája fontos lakkipari nyersanyag! Magas és mélyépítésben is használják, pl. vezetékoszlopként.

További felhasználási területe még a kert és park építés, ahol kérgét használják a növények között, alatt, talajtakaró mulcs-ként!

Tehát a  borovi fenyő egy sokoldalúan felhasználható, tartós, környezetbarát alapanyag!